Uthitta Trikonasana hastagre drishti
Yoga

Hvad er Drishti – find fokus i din yogapraksis

Det er noget tid siden jeg sidst har skrevet herinde. Egentlig er jeg nået til den 4. Yama: Brahmacharya, men jeg kan mærke, at jeg har brug for at summe lidt, hvad den angår. I mellemtiden kan vi vende vores fokus, mod den fysiske del af yogapraksissen. For i dag skal det handle om Drishti.

Hvad er Drishti

Måske har du hørt din yogalærer sige “Find dit Drishti” uden helt at forstå, hvad det betyder. Her ser vi lidt nærmere på, hvad Drishti betyder og hvordan det kan ændre din yogapraksis, at integrere Drishtis. Vi ser på fokuspunkter for hver af de 9 Drishtis fra Ashtanga yoga traditionen, samt hvilke stillinger de normalt associeres med.

Drishti betyder syn eller fokuseret blik, og er en måde at udvikle koncentration og hjælpe os til at fokusere vores opmærksomhed. Ved at integrere Drishti i vores fysiske yogapraksis, arbejder vi samtidig med den femte gren i yogaen nemlig Pratyahara (du kan læse lidt mere om alle 8 grene og Pratyahara her).

Formålet med Drishti

Formålet med Drishti er at få styr på vores sind, vores tanker og de indtryk vi modtager. Måske har du prøvet at stå midt i en yogatime, mens dine øjne vandrer og pludselig tager du dig selv i, at være i fuld gang med at sammenligne din egen praksis med ham, der står foran dig, eller overveje, hvordan du mon ser ud bagfra. Det er her Drishti virkelig kan hjælpe dig. For langt de fleste af os, er synet vores mest aktive sans. Ved at fokusere vores blik i en bestemt retning, får vi langt større kontrol med, hvilke indtryk, der kommer ind. Samtidig kan Drishtis når de praktiseres rigtigt også hjælpe os med at holde balancen og at komme rigtigt ind og ud af stillinger.

Hvordan praktiseres Drishti?

Men hvordan gør man, tænker du måske nu. Der er et par generelle ting, du skal være opmærksom på, når du integrerer Drishtis i din praksis.

  • Blikket skal være blødt, let og lavt
  • Det må ikke føles besværligt eller anstrengende
  • Drishtis hjælper med at forløse spænding, de skal ikke skabe spændinger
  • Praksissen udvikles med tiden, vær nænsom overfor dig selv

Drishti har både et anatomisk og energetisk fokus. I en foroverbøjning hjælper det, at kigge mod tæerne, dig til at holde din rygsøjle lang, så du ikke runder ryggen. I en Kriger 2 kan det at kigge ud over fingerspidserne være med til at give en målrettet energi.  

De 9 Drishtis

Der er 8 eller 9 Drishtis alt efter om man tæller at kigge til højre og venstre som en eller to. Her tæller vi dem som to. Det betyder, at vi har følgende Drishti:

  1. Bruhmadhye Drishti, Det tredje øje
  2. Nasagre Drishti, Næsetip
  3. Angusthamadhye Drishti, Midten af tommelfingeren mellem neglen og første led
  4. Nabhi Chakra Drishti, Navlen, vores center
  5. Urdhva Drishti, Opad, mod himlen
  6. Hastagre Drishti, Hænder eller fingerspidser
  7. Padayoragre Drishti (Pada Drishti), Tåspidser eller fødder
  8. Parsva Drishti, Til venstre
  9. Parsva Drishti, Til højre

Bruhmadhye Drishti 

Oversættelse: Bruh betyder øjenbryn og Madhye betyder center. Bruhmadhye Drishti betyder altså øjenbryn center blikket. Bruhmadhye Drishti er også kendt som Ajna Chakra Drishti, da det tredje øje også er placeringen for dette Chakra.

Hvordan?: Du kigger mod det tredje øje med halvt åbne eller lukkede øjne. Bruhmadhye Drishti er hovedsageligt et mentalt fokus, mere end et egentligt punkt vi kigger på.

Formål og fordele: At bringe opmærksomheden indad, højne bevidstheden og komme i kontakt med vores intuition. Det siges at Bruhmadhya Drishti stimulerer vores optiske nerve, beroliger sindet og forøger vores fokus.

Asanas/stillinger: Alle siddende meditationsstillinger. Bruhmadhye Drishti bruges oftest i meditation. Sommetider også i Matsyasana (fiskens herre stilling).

Nasagre Drishti

Oversættelse: Nasagre betyder næsetip.

Hvordan?: Start med lukkede øjne og afspænd ansigtet, åben øjnene mens du ser lige frem og begynd så langsomt at kigge ned mod din næsetip. Holdes i cirka 3 minutter.

Formål og fordele: Ligesom Bruhmadhye Drishti er det primære formål med Nasagre Drishti at vende opmærksomheden indad. Det siges at Nasagre Drishti er med til at styrke øjemusklerne og synet, samt at det støtter os i meditation. 

Asanas/stillinger: Chaturanga Dandasana, Urdhva Mukha Svanasana (Opadvendt hund) og Urdhva Dhanurasana (Hjulet / Fuld bro).

Angusthamadhye Drishti

Oversættelse: Ordet Angusthamadhye kommer fra ordet ‘anguathah’, som betyder tommelfinger.

Hvordan?: Oftest vil du have dine hænder i Anjali Mudra (Bedestilling), når du benytter dette Drishti, dine hænder vil altså være samlet. Du fokuserer dit blik på dine tommelfingre lige mellem neglen og det første led.

Formål og fordele: I de stillinger hvor vi bruger Angustamadhye Drishti er hænder rakt mod himlen, energien i dette Drishti bliver altså opadgående og opløftende. Samtidig støtter det os i at række mod himlen og skabe længde i rygsøjlen.  

Asanas/stillinger: Utkatasana (Stolen), Urdhva Hastasana (Opadvendt hilsen / Stående med armene rakt mod himlen), og Virabhadrasana I (Kriger 1).

Nabhi Chakra Drishti

Oversættelse: Nabhi betyder navle, Chakra betyder hjul eller cirkel og referer til de energihjul vi har gennem kroppen, kaldet Chakraer. Nabhi Chakra betyder altså navlecenteret eller Manipura Chakra.

Hvordan?: Du kigger mod din navle eller forestiller dig mentalt, at du fokuserer på Manipura Chakra.

Formål og fordele: Nabhi Chakra er også kendt som den magiske cirkel. Navlecenteret, hvor Manipura Chakra befinder sig er sprængfyldt med energi og samtidig kroppens center. Det siges at give styrke og centrering, at fokuserer med Nabhi Chakra Drishti.  

Asanas/stillinger: Adho Mukha Svanasana (Hundestræk).

Urdhva Drishti

Oversættelse: Urdhva betyder opløftet eller opad.

Hvordan?: Du kigger opad eller udad.

Formål og fordele: Det her Drishti handler om ekspansion og empowerment, ja jeg mangler ordet for det på dansk. Det er det medfølende modige blik ud i uendeligheden! Måske du har hørt din yogalærer sige noget med det uendelige blik, det er Urdhva Drishti. Det har lidt samme fokus og koncentration som f.eks. Bruhmadhye Drishti, men her i en udadgående energi, hvor Bruhmadhye har en meget indadgående energi.  

Asanas/stillinger: Bruges i Virabhadrasana I+II (Kriger 1 og 2), samt andre stående stillinger.

Hastagre Drishti

Oversættelse: Hasta betyder hænder.

Hvordan?: Du kigger mod dine hænder eller fingerspidser.

Formål og fordele: Med Hastagra Drishti er energien målrettet. Vi sætter retningen og tager sigte. Samtidig vil dette Drishti ofte bevirke, at vi skaber rotation i nakken eller strækker nakken, da vi oftest har armene rakt ud til siderne eller over hovedet.

Asanas/stillinger: Virabhadrasana II (Kriger 2), Trikonasana (Trekantstillingen) og Utthita Parsvakonasana (Stående sidestræk).

Padayoragre  (Pada) Drishti 

Oversættelse: Pada betyder fødder.

Hvordan?: Du kigger mod dine fødder eller tåspidser.

Formål og fordele: Pada Drishti er med til at sikre, at vi folder fra hoften, holder rygsøjlen lang og ikke runder den i siddende foroverbøjninger. Samtidig tilfører det en rolig introspektiv energi. 

Asanas/stillinger: Siddende foroverbøjninger som f.eks. Paschimottanasana (Siddende foroverbøjning) og Janu Sirsasana (Hoved til knæ).

Parsva Drishti

Oversættelse: Parsva betyder side.

Hvordan?: Du kigger ud over din skulder langt mod højre eller venstre.

Formål og fordele: Det bruges i tvist i samme retning som næsen peger og kan derved være med til at forøge rotation i rygsøjlen, hvis du vender hovedet modsat af den retning kroppen tvister.   

Asanas/stillinger: Bruges i alle tvist.

Du kan læse meget mere om Drishti og Ashtanga yoga i Yoga Mala af Sri K Pattabhi Jois eller Gregor Maehle’s Ashtanga Yoga Practice and Philosophy.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *