Virabhadrasana III - Kriger 3 af Ane Bonde Rolsted
Følelser,  Lykke,  Meditation,  Mindfulness,  Personlig udvikling,  Tanker,  Yoga

Brahmacharya – at vandre med bevidsthed

Så er vi tilbage til blogserien om Yama og Niyama, som de beskrives i Yoga Sutra af Patanjali. Det her er 5. indlæg.  Du kan læse lidt mere om Yoga Sutra og Patanjali her

Denne gang skal det handle om Brahmacharya, der blandt andet oversættes til mådehold og er 4. Yama. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her blogserie er mine fortolkninger af Yama og Niyama. I tusinder af år, har mennesker kontempleret for at forstå disse koncepter, så dette er blot et ydmygt bidrag som du, som læser, måske kan inddrage som en del af din kontemplation.

Fra cølibat til moderation

Traditionelt er Brahmacharya blevet tolket som cølibat og inden for mange religiøse og spirituelle retninger, fortolkes det stadig som sådan. I nogle tilfælde forstås Brahmacharya en smule anderledes end cølibat, da det omfatter sex i ægteskab, med ens partner. Men altså ingen sex, hvis ikke man er gift, og ingen sex med nogen som helst anden, end den man er gift med. 

Det er blevet mere og mere almindeligt i moderne tid med fortolkninger, der i stedet handler om forskellige former for mådehold og moderation af ens energiforbrug. Her forstås Brahmacharya ikke udelukkende som cølibat. Selvom den seksuelle energi altid har været, er og vil være en stor del af ens energiforbrug. I dette blogindlæg lægger vi os op af de mere moderne fortolkninger. Om og i hvilket omfang, du så vurderer, at du vil moderere dit sexliv, lader jeg være helt op til dig. 

På Brahmans sti

Selve ordet Brahmacharya kommer af de to ord:

  1. Brahman som bl.a. oversættes “ultimativ uforanderlig virkelighed”, “højere selv”, “absolut bevidsthed” (bemærk at det ikke er det samme som guden Brahma, men et metafysisk koncept helt i sin egen ret.).
  2. Carya som bl.a. oversættes “at beskæftige sig med”, “følge” eller “dedikeret til”

Brahmacharya kan altså oversættes “at gå med Brahman”, “på Brahmans sti” eller “dedikeret til Brahman”.1

Deborah Adele2 kalder det en “Go all the way Yama”, der ligesom Satya (sandfærdighed), ikke starter med “A”, der på sanskrit betyder ikke. I modsætning til nogle af de andre Yama f.eks. Ahimsa (ikke-vold) eller Asteya (ikke-stjæle). Hun siger at, at leve Brahmacharya er, at leve af hele sit hjerte. Men hvordan går vi hele vejen? Og hvad er det overhovedet for en vej? Det vender vi tilbage til. Først kunne jeg godt tænke mig at kigge lidt nærmere på mådehold.

Impulskontrol

Brahmacharya oversættes som sagt ofte som mådehold eller moderation. Er du forælder, ved du, hvor meget den her fylder i børneopdragelse. Det er ret essentielt at lære! Vi ved alle, hvor svært livet kan være, når ikke vi kan finde ud af, at sætte grænser for os selv. Hvor dårlig samvittighed det kan give os. De der ubehagelige følelser af skam, det kan vække, når vi ikke kan finde ud af at tøjle os selv. Uanset, om det er fordi, du er tilbøjelig til at spise for meget, købe for meget, sove for meget, drikke for meget, binge for mange tv-serier… Eller hvad det nu er, for dig. 

Præcis ligesom med de andre Yama, så øver vi os på at skabe et liv, hvor dårlig samvittighed, skyldfølelse og andre svære følelser og tanker dæmpes. Ikke fordi vi ignorerer dem, men fordi vi faktisk lever på en sådan måde, at vi i stedet kan være i harmoni med os selv og vores handlinger. 

Det dejlige ved Yoga er, at vi ikke får en reprimande, men i stedet tilbydes en vej.    

Hvert øjeblik er helligt

Brahmans sti. Hvad betyder det? Jeg tror, at der er lige så mange fortolkninger af Brahman, som der er Yoga retninger. Det går vi ikke så meget i detaljer med her. Hvad jeg vil gå i detaljer med, er vigtigheden af at tro og at dedikere sig. 

I Patanjalis Yoga Sutra skrives der ikke om, noget bestemt vi skal tro på. Der er ikke én retning, ikke én Gud, ikke én fortolkning af Brahman. Ikke desto mindre er der en venden tilbage til det at tro, det at overgive sig, det at dedikere sig. 

Brahmacharya beder os rette vores blik mod det vigtige. At betragte hvert øjeblik som helligt. Hver handling, hver tanke som en mulighed for at blive på den rette sti. På Brahmans sti. Hvordan du så vælger at forstå Brahman, det er op til dig. Er det dit højere selv? Er det, dét øjeblik, hvor du ikke blot forstår, men mærker altings forbundenhed? Brahman – det, der aldrig forandrer sig, som samtidig gror og er årsagen til at alt andet gror.3

Brahmacharya er for mig at være sig selv bevidst og bruge sin energi med omtanke. I dag taler alle om tid, som værende den vigtigste mest sparsomme ressource. Hvad med din energi? Hvad skal du med tid, hvis ikke du har energien? For mig handler Brahmacharya først og fremmest om dedikation. Når jeg er dedikeret, bruger jeg min energi med omtanke for mine mål. Jeg sløser ikke med den. Jeg lever hver dag (eller prøver i hvert fald) med og af hele mit hjerte.

Kan du faste og spise samtidigt?

En meget velkendt og yndet Brahmacharya praksis er at faste. Det kan være du faster fra mad. Det kan også være perioder uden sociale medier eller tv-serier. Det kan være, at du i en periode undgår usunde relationer. Undgår at gå ind i debatter, der dræner dig. Det kan være perioder uden så meget fest og farver. Måske du holder igen med shoppingen. Eller hvad det nu er, der giver mening for dig. For mig at se, er det vigtige: at du overvejer, hvad du bruger den energi, du har sparet, på i stedet. 

Noget du kunne bruge din energi på i stedet, er denne fantastiske øvelse fra Deborah Adele. Skriv uafbrudt i 10 minutter. Skriv om alt det, der får dig til at føle dig i live. Hvad er det du elsker? Uden at stoppe. Bare skriv! Når tiden er gået, så brug et øjeblik på at reflektere over, hvor meget tid og energi bruger du på disse ting/mennesker/planter/dyr etc.

  1. https://www.rosenpublishing.com/product/illustrated-encyclopedia-hinduism-volume-1 
  2. https://theyamasandniyamas.com/ 
  3. https://www.yogapedia.com/definition/5274/brahman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *