Sti i skoven
Følelser,  Lykke,  Personlig udvikling,  Tanker

Veje til mere lykke

Lykke er, når det, du tror, siger og gør, er i harmoni

– Mahatma Ghandi

En fejl de fleste af os begår er at tænke, at når det eller det sker, så bliver alt meget bedre. Vi sætter vores lid til at den nye bil, det nye job, brylluppet eller hvad det nu er, kommer til at gøre os mere lykkelige. Videnskaben viser os, at ja, vi kan opleve en kortvarig periode, hvor vi er gladere. Men i sidste ende vender vi tilbage til, hvor vi startede, til vores baseline niveau. Det kaldes vores lykke sætpunkt, og tendensen med at vende tilbage hedder den hedoniske trædemølle.

Lykke sætpunktet bestemmes af vores gener og vores tidlige persontræk. Det lyder jo samlet set, rimelig træls, hvis du ikke lige er født glad. Heldigvis viser nyere forskning*, at det er muligt at ændre vores lykke sætpunkt. Det er jo meget heldigt. Der er bare lige noget ved vores forståelse af lykke, som spænder ben for os. De fleste af os går rundt og tænker lykke som glæde, som det at være fornøjet, føle sig godt tilpas. Men lykke er noget mere komplekst end det. For som det viser sig, så kan du faktisk blive jævnt mere ulykkelig, af at jagte lykken.

Idag skal vi tale om, hvad du så kan gøre for at blive lykkelig. For der er metoder, endda videnskabeligt dokumenteret metoder. De virker ikke som en hurtig løsning, men er metoder du kan implementere i din hverdag, de vil så på sigt hjælpe dig til at få mere glæde i livet. Inden vi når helt til metoderne, vil jeg forklare lidt nærmere, hvordan det lader sig gøre.

Hjernen fungerer lidt som en muskel, det vil sige jo mere du træner den jo stærkere bliver den. Med hjernen er det samtidig sådan, at jo mere du træner den til noget helt specifikt, jo bedre bliver den til lige det. Det betyder, at du kan blive god til at holde øjnene på de positive ting i livet, ved at øve det. Omvendt betyder det også at, hvis din hjerne er trænet til at bemærke alt det dårlige og negative omkring dig, så skal du øve dig virkelig meget for at vende dette mønster. Videnskabeligt kaldes det neuroplasticitet, som betyder at hjernen er plastisk, altså at den kan ændres. Lad os se nærmere på det.

Jeg har udvalgt 3 metoder til dig. De fokuserer alle på din måde at tilgå og forholde dig til verden. Skal de virke, skal du øve dem. Når du øver dem, ændrer du helt automatisk dine tankemønstre og med tiden, vil dine tankemønstre således blive mere positive. Den første af øvelserne laver jeg sammen med mine børn og mand, hver aften ved spisebordet. Det er en fin måde for mig, at forholde mig til min egen dag, samtidig hører jeg lidt om, hvad der sker i de andres liv. Den anden øvelse bruger jeg, hvis jeg har en periode, hvor selvtilliden halter lidt, og jeg føler mig lidt mut. Den kan virkelig vende op og ned på min måde, at gå til dagen der ligger foran mig. Den sidste af øvelserne bruger jeg, når noget nager mig. Har jeg haft en oplevelse, som har været ubehagelig, og sidder jeg fast i sådan en øv-følelse, så bruger jeg denne metode til at reflektere på nye måder at forstå oplevelsen. Jeg håber, du kan bruge dem.

3 gode ting

Alt efter hvor meget tid du har, om du vil lave øvelsen alene, og om du kan lide at skrive, kan denne øvelse laves forskelligt. I hovedtræk går den ud på, at du ved dagens afslutning, tænker din dag igennem og finder tre gode ting, der er sket. Det kan være store ting, små ting, noget du selv har gjort, noget andre har gjort, noget der skete tilfældigt og alt derimellem. Det vil sige, hvad det er, er ikke så vigtigt. Det vigtige er, at det føltes godt for dig.

Har du ikke særlig meget tid, kan det være fint, at du ligger i sengen og tænker det igennem lige inden sengetid. Det er her vigtigt, at du:

  • tager dig tid til at mærke glæden igen.
  • gennemgår en oplevelse ad gangen
  • reflekterer over, hvad det var ved den oplevelse, der gjorde dig glad.

Du kan også, som jeg, gøre det til en del af samtalen i hjemmet. Hos os tager vi en runde. Så fortæller vi en ad gangen om tre gode ting, hvorfor vi synes, hver af de tre ting var gode, hvorfor vi tror det skete, hvad det var ved dem, der gjorde en glad, og hvad det betød for en, at det skete. Så får vi også lige øvet at lytte, være nærværende og stille gode spørgsmål til hinanden. Det plejer at være vældig hyggeligt.

Synes du øvelsen er svær, bør du tage dig mere tid til den og lave den alene med kuglepen og papir. Hver aften sætter du dig og skriver tre gode ting ned. Giv hver ting en overskrift. Sørg for at skrive, så fyldestgørende som muligt, om hver ad tingene. Skriv, hvordan du følte på tidspunktet, og hvordan det føles at genkalde oplevelsen. Tilføj, hvorfor det skete eller hvorfor du tror det skete, hvis ikke du ved præcis hvorfor. Prøv så vidt muligt undervejs, at lade dig opsluge af de positive tanker og følelser. Kommer der negative tanker forbi, så prøv ikke at gå ind i dem. Lad dem i stedet passere, uden at bebrejde dig selv. Bare konstater, at de er der, og vend tilbage til den positive oplevelse, du var igang med.

Mine personlige styrker

Skal helst udføres hver dag i en uge. Du skal sætte lidt tid af hver morgen 2-10 min. og cirka 20 min. den sidste dag til at samle op.

  1. Tag et øjeblik, hvor du tænker på en af dine personlige styrker. Det kan være din kreativitet, venlighed, mod, nysgerrighed, eller noget helt andet. Overvej, hvordan du kan bruge denne styrke idag på en ny og anderledes måde. Hvis det f.eks. er din vedholdenhed, kan du lave en liste med opgaver du har fundet udfordrende på det seneste og se om du kan tackle hver af dem. Eller hvis det er nysgerrighed, kan du prøve en aktivitet, du ikke har prøvet før.
  2. Beskriv din personlige styrke og hvordan du vil bruge den. Herefter går du bare igang. Prøv at tage din personlige styrke frem så mange gange som muligt i løbet af dagen.
  3. Gentag øvelsen hver dag i en uge eller min. 5 gange. Du må gerne bruge den samme styrke flere gange, men det fungerer bedst med forskellige.
  4. I slutningen af ugen, skriver du de forskellige styrker ned, som du har brugt i løbet af ugen og hvordan du har brugt dem. Beskriv i detalje hvad du gjorde, hvordan det fik dig til at føle og hvad du har lært af øvelsen.

Den lyse side

Øvelsen tager cirka 10 min. Den virker bedst, hvis du skriver ned.

  1. Start med at liste fem ting, der får dig til at føle, at dit liv er sjovt, dejligt eller meningsfuldt i dette øjeblik. Det kan være generelle ting som, at “være ved godt helbred”, eller specifikke ting som “at drikke en lækker kop kaffe i morges.” Formålet med det første skridt er, at hjælpe dig med at skifte til en positiv sindstilstand.
  2. Tænk derefter på den seneste tid, find en situation hvor noget ikke gik din vej, eller hvor du følte dig frustreret, irriteret eller forstyrret.
  3. Med få sætninger skal du beskrive situationen kort.
  4. List derefter tre ting, der kan hjælpe dig med at se den lyse side af situationen. For eksempel har du måske misset din bus i morges. Tre måder at se på den lyse side af denne situation kan være:
  • Du fik dagens motion, da du jagtede bussen
  • Du er heldig at bo i en by, hvor der kører busser og de kører rimelig stabilt.
  • Om 10 år kan du slet ikke huske denne oplevelse.

* Se f.eks. The How of Happiness af Sonja Lyubomirsky eller Born to be Good af Dacher Keltner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *