Lykke venligheds loopet
Sympati “vil være blevet forøget gennem naturlig selektion; for de samfund, der havde det største antal af de mest sympatiske medlemmer, ville blomstre bedst og få det største antal afkom”
Charles Darwin
Mennesker er flokdyr. Sådan helt instinktivt, kan vi bare rigtigt godt lide at være sammen med andre mennesker. Fra naturens side er vi programmeret til at føle både sympati, empati og medfølelse for andre mennesker. Forskningen viser sågar, at sociale relationer er nødvendige for at føle en høj grad af lykke i livet, selvom det ikke er tilstrækkeligt. Du kan altså godt have gode sociale relationer og ikke være lykkelig, men du kan ikke være lykkelig uden gode sociale relationer.*
Biologien i vores sociale adfærd
Ser vi lidt på, hvordan vi som race har udviklet os, giver det sådan set også god mening. Menneskebørn er trods alt afhængige af deres forældres omsorg ret længe, og vi har gennem tiden været helt og aldeles afhængige af vores flok eller stamme. Vi er altså en omsorgsfuld race, der søger hinandens selskab. Udover at det rent praktisk er det, der har gjort, at vi er overlevet, gør det os også glade.
Biologisk sker der nemlig, en masse gode ting indeni os, når vi har det rart sammen med andre mennesker. Vores vagusnerve stimuleres, hvilket gør os rolige og dæmper stress i kroppen, og vi oplever stigninger i vores oxytocin niveauer, hvilket gør os glade, samtidig med det faktisk fremmer prosocial adfærd – altså venlighed. Vi oplever således et positivt loop, når vi er venlige: vi udfører en venlig handling og bliver glade, hvilket leder til forøgelse af vores oxytocin niveau, som gør os endnu venligere.
Jeg kunne skrive meget om oxytocin og hvor dejligt et hormon det er, men det må vente til en anden god gang. For nu er det relevante, at det er et hormon, der gør os glade og trygge. Vores oxytocin niveau stiger, når vi krammer nogen vi godt kan lide, eller generelt berører andre mennesker, på en måde som føles rar. Eller hvis vi bliver rost eller har god øjenkontakt med nogen. Når vi har høje oxytocin niveauer bliver vi mere generøse, stoler mere på andre og føler en højere grad af empati med andre. Samtidig reduceres mængden af stresshormoner i kroppen og graden af generelt velvære forøges.
Fra venlig til lykkelig og lykkelig til venlig
Det her skulle jo handle om venlighed, så lad os vende næsen den vej. Som du har kunne læse indtil nu, bliver vi som mennesker glade af at have gode relationer til andre mennesker og være venlige overfor andre. Studier viser, at vi bliver gladere af at give til andre, end når vi bruger penge på os selv. Og jo gladere vi bliver, jo mere tilbøjelige er vi til at give til andre. Vi ender altså i endnu et loop.
Før du taler, så lad dine ord passere gennem tre porte:
Ved den første port spørg dig selv: “Er det sandt?”
Ved den anden port spørg dig selv: “Er det nødvendigt?”
Og ved den sidste port spørg dig selv: “Er det venligt?”
Vil du gerne være mere venlig, kan du prøve ovenstående metode. Inden du siger noget til andre, overvejer du for dig selv: Er det sandt? Er det nødvendigt for den anden? Er det venligt? Ved at spørge dig selv om disse tre spørgsmål, vil du hurtigt få sorteret ud i de ting, du kommer til at sige som sårer andre. Du vil samtidig få fokus på at være venlig overfor andre.
Vil du prøve en anden metode, så læs med nedenfor.
5 tilfældige venlige handlinger
Vælg en dag at udføre fem tilfældige venlige handlinger – alle fem på en dag. Det betyder ikke noget, om handlingerne er store eller små, men det er mest effektivt, hvis du udfører en række forskellige handlinger. Handlingerne behøver ikke være overfor samme person – personen behøver ikke engang at vide, at du har gjort noget venligt overfor dem.
Du kan eksempelvis:
- donere penge væk til et velgørende formål,
- give mad eller tøj til en person, der er i nød,
- donerer blod,
- hjælpe en ven med noget,
- give en gave til nogen,
- eller være flink overfor nogen i trafikken.
Efter hver handling skal du skrive, hvad du gjorde, og hvordan det fik dig til at føle.
*Very happy people, af Diener og Seligman, Psychological science, 2002
*Five Surprising Ways Oxytocin Shapes Your Social Life, Smith, 2013
*Kindness Makes You Happy… and Happiness Makes You Kind, Dixon 2011